Beroende...

När man säger beroende tänker de flesta automatiskt på alkoholism, narkomaner, tablettmissbruk & spelmissbruk...typ. Det är i sig ganska självklart då detta är den form av missbruk som är tydligast, skadar flest människor och som tar och förstör så mångas liv.

Men jag tänker att missbruk kan vara så mkt annat. Ske på sätt att det kanske (knappt) ens definierats som missbruk av samhället.

Ett missbruk där individen får ett endorfin-rus inte av humörförändrande substanser eller vinster/pengar utan av ett skapade av känslor när individen gör eller skapar ngt samhället inte per definition anser vara skadlig.

Numera är matmissbruk väl kartlagt och definierat som en psykisk sjukdom. 
Hetsätande som efter överkonsumtionen skapar ett behov av att göra sig av med maten - Bulimi.
Tröstätande som spårat ur helt och som skapar kraftig övervikt, diabetes, hjärt/kärlsjukdomar mm. Samt ovanståendes motsats:
"Självsvält" - Anorexia (nervosa).
Anorexi fastställdes som en psykisk sjukdom efter 2.a världskriget och Bulimi i början av 60-talet, även om det finns skrifter om dessa sjukdomar så långt tillbaks som 1600-talet. Tröstätande är jag osäker på hur det definieras inom medicin?

Det finns även "missbruk" i form av behov av att få kickar såsom bungyjump, basejumping, streetracing, cliffdiving, parkour....etc. Det brukar tillskrivas låg MAO-halt i hjärnan. Man behöver s.k. "nära döden" rus för att må bra. Sexmissbruk kan troligen kopplas till detta också även om det inte är en nära döden upplevelse (fast för vissa kanske?).

På senare tid har även andra sorters missbruk kartlagts. Såsom doping, plastik-kirurgi, datorspelande och beroende av sociala medier/mobiltelefon mm.

Jag tror även det finns andra mindre kartlagda områden som eg. kan kopplas till samma rus-känsla. Nyförälskelse/passion (alltså det man känner de första månaderna i ett förhållande). När denna fas upphör gör "missbrukaren" slut o söker ny partner. Om inte "rusigheten" finns kvar tror "missbrukaren" att kärleken är över. Denna individ upplever mest troligt aldrig djup kärlek i sitt liv (kärlek som infinner sig efter många många år tillsammans med kamp, sorg, kriser...etc) bara en ständig jakt på förälskelse-fas o den perfekta partnern (som ju inte finns irl).

Kanske är att få beröm/bekräftelse/befordran, att få folk att skratta o applådera, att vinna tävlingar, att göra andra överraskade, att plåga, tortera o mörda, att få bestämma/makt, att bli kontrollerad och förnedrad, att sova, bada/duscha, springa/träna....  olika sorters missbruk? 

Frågan är isf. var gränsen går?

Är det missbruk, tvångstankar, behov......eller bara en av kosmos förutbestämd livsresa?

Who knows?






  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillitskultur kontra klankultur....

Apokalypsen

Medvetandet....