Narcissisten..


Lever du med en narcissist?

1. Håller aldrig med dig. Vad du än tycker och gillar så tycker din partner tvärtom. Inget du gör är bra el. räcker till. Tjatar och behandlar dig som mindre vetande (ett barn). Allt är ditt fel ochdu "förstår inte". Skämtar på din bekostnad i andras sällskap (tycker det är kul när du förminskas)

2. Du har ständigt dåligt samvete för det du vill. Ha sex, resa bort, umgås med andra, inköp, fritidsintressen...etc. Alla dina val känns som du gör fel mot din partner. Du får aldrig välja det du vill göra. Du tvingas ständigt göra/följa med på saker du eg. inte vill. Gör du det inte skam- & skuldbeläggs du. Du har svikit hen när du gör det du själv vill.

3. Din partner motarbetar dina vänner el. dina försök att få vänner. Särskilt vänner du gillar el. vänner av motsatt kön. Dessa ser hen som ett hot då de kan ge dig stöd i att du har en dominant narcissist som partner. Jodå narcissisten vet att den är ett ego men det ser den bara som sin rätt. Kritiserar du din partners vänner är du kontrollerande. Du utsätts m.a.o. för en destruktiv "dubbelstandard". Din partner gör som den vill men du har inte den friheten.

4. Din partner målar hela tiden upp ett scenario där hen hade haft ett mkt bättre liv med en annan partner. "Varför valde jag dig när jag kunde haft ett mkt bättre liv med den o den..."

5. Du blir ansvarig för allt. Vad som än sker är det ditt fel. Om din partner krockar, spelar bort pengar, är otrogen, slår dig....osv riktas alltid skulden mot dig. "Du drev mig till det för att bla bla..." Alla hens gamla trauman blir ditt fel. Ofta bortträngda trauman hen inte ens minns.

6. Din narcissistiska partner är ständigt på "jakt" efter ngt bättre, ngn annan. Det beror på att denna individ är trasig inombords och jagar en "enhörning" (ngt som inte finns). Hen kommer aldrig vara nöjd. Otrohet är mer regel än undantag å det är förstås ditt fel i din partners narcissistiska huvud.

7. Din parner är inte din partner utan en chef. Ständigt rapporterande - "Har du diskat? Har du städat? Gjorde du det o det? Hur mkt lön fick du?" 
Din partner kontrollerar ekonomi och bidrar inte i hushållet (städa, tvätta, diska, laga mat). Du å eventuellt övr. familjemedlemmar (barn) är mer tjänare än ngt annat. Om hen medverkar till hushållsarbete är det en enorm börda för hen. Bråk, klagande och påvisande om hur enormt jobbigt det är för hen att utföra det du/ni gör dagligen.

8. En narcissist öppnar aldrig upp om något. Du vet inget om dennes känslor och bakgrund eg. En narcissist är en "skuldskiftare". Vad som än uppdateras el. diskuteras, om det finns skuld att ge, är det ditt fel. Hen riktar aldrig analysen inåt. Det är alltid du som skall öppna upp och erkänna fel o brister. Du kommer aldrig få ett förlåt eller ett erkännande om skuld.

9. Ständiga hot om skilsmässa. Hot om att överge dig blir särskilt ofta använt om du är sårbar kring övergivanden. Hen kommer hela tiden använda detta som vapen.

10. Det viktiga för din partner är att hen får beröm. Att hen får "vila upp sig". Att hen får ha kul (inte med dig dock). Att hen är värd mkt mer (resor, partyn, upplevelser) än du. Du är bara viktig om du gör som din partner vill och lyfter denne. Dina behov är oviktigt. Din partner kan utåt bry sig mkt om vänners hälsa o mående (t.o.m. gråta) men bryr sig aldrig om ditt mående eller så bagatelliseras det ("Sluta sjåpa dig" el. "Gå till läkare då"). Det är de facto ett instrument för manipulation mer än faktisk omtanke om vänner. Hen visar att hen visst kan bry sig, bara inte om dig.

11. En narcissist provocerar dig tills du reagerar el. t.o.m exploderar sen lägger de skulden på dig. "Sluta vara så arg och skrik". Du reagerar fullt normalt på enorm provokation men din reaktion gör att det är du som är den som bråkar. Det kallas "Reactive Abuse". Du blir den som stämplas som den aggressive fast du provocerats på en nivå som kan likställas med psykisk tortyr. Det är syftet. Narcissisten är expert på "blameshifting". Du är skurken alltid.

Slutligen - Det jobbigaste med att leva med en narcissist är mest troligt alla lögner o all "gaslightning". Narcissisten ljuger o fabulerar mycket.....väldigt mkt. Du vet att hen ljuger om skeenden. Hen påstår att du gjort o sagt saker du är övertygad om att du aldrig sagt. Du vet att du är utsatt för "gaslightning" men det kommer ALDRIG narcissisten erkänna. Å det beror på att hen själv tror på det som påstås. 

Narcissisten är som ett barn som alltid måste få sin vilja igenom. Ett barn som lever i en ständigt otrygg tillvaro med de facto, paradoxalt nog, en mkt låg självkänsla. Narcissisten har byggt ett skal omkring sig för att överleva. Detta skal fungerar som ett filter mot verkligheten. Detta filter speglar också dem själva. Så när du argumenterar med en narcissist gör du det mot en person som slåss för överlevnad. Det är en person som håller fast vid sin grandiosa självbild likt en livboj i ett stormande hav. Du kommer aldrig vinna eller nå fram genom aggression eller undergivenhet. Inte heller genom att spela offer el. hoppas på skuldkänslor hos narcissisten. 

Bot?

Näe, en narcissist har hållit fast vid drama och kontroll som överlevnadsstrategi sen 3-4 års ålder. Det är i princip omöjligt att bota. Precis som det inte går att bota en psykopat (som är den extremaste formen av narcissism). 

Har du det så här 1-11 = FLY!

Att vi alla uppfyller delar av dessa punkter är naturligt. Om du dock ständigt känner dig ledsen, förminskad, osedd, kontrollerad, utnyttjad, har dåligt samvete för det du vill göra, känner dig fjättrad och känner att ovanstående punkter är ditt liv.... Då bör du faktiskt lämna din partner även om det känns svårt.

Det enda du kan göra mot en narcissist är 2 saker.
När du krävs på respons så gå inte in i den. Säg att du skall fundera på saken. Håll fast vid det svaret hur mkt narcissisten än provocerar dig.

Sen när du tänkt igenom det utifrån din ev. vinning el. förlust med förslaget, påståendet, kravet....etc. responderar du med att det inte funkar för dig. Å så håller du fast vid det... Benhårt. 

Narcissisten kommer mata på med skuld o skam men du säger bara. "Det funkar inget bra för mig" alt. "Jag skall fundera/tänka på saken". Dessa ord tar bort kontrollen över dig. Du styr själv över ditt val/öde. Å det gör narcissisten kontrollös. 

Stay Safe ❤️💙❤️

#narcissist

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tillitskultur kontra klankultur....

Apokalypsen

Medvetandet....