Tillitskultur kontra klankultur....




Sverige är sedan ca 150 år tillbaka ett tillitskulturellt samhälle. Det betyder att majoriteten av oss är födda här av föräldrar som också är födda här av föräldrar som är födda här....osv. Vi som växer upp i tillitssamhället skolas och fostras in i att lita på och tro gott om våra medmänniskor. Att "hellre fria än fälla". Per automatik leta bakomliggande orsaker till ex. kriminalitet, asocialt beteende och missbruk. Det bygger på en konsensus kring att ingen frivilligt begår brottsliga handlingar såsom t.ex att slå sin partner, råna andra, våldta och mörda. 

Det måste finnas en utsatthet, en orsak, ett förmildrande o en ofrivillighet bakom handlingar. Tex. en svår uppväxt kantad av dysfuntionalitet som skapat missbruk och/eller psykisk sjukdom. Dylikt skulle förklara brottslighet och asocialt beteende. Individen står utan skuld s.a.s. Det är någon eller något annat som tvingat individen handla som den gör/gjort. För i en tillitskultur är nämligen alla i grunden goda. Man litar på att ens medmänniska vill en vä. Är det dock inte så att hen vill en väl har den som beter sig illa utsatts för något utifrån kommande som skapat att denne beter sig illa.....typ.

Därför är man benägen att i en tillitskultur hellre kritisera och attackera dem inom den egna kulturen som inte håller med om denna åskådning (alla är i grunden goda), än att kritisera utifrån kommande folk o kulturer som beter sig illa. För den utifrån kommande kulturen/individen "vet ju inte bättre". Den utifrån kommande kulturen/individen är ju ett offer för krig, svält, flykt, våld mm. Ergo - Individen är utsatt för yttre påverkan som gjort att den tvingats in i ett asocialt beteende med ex. våldsyttringar. Den utifrån kommande individen känner ju inte samma tillit till livet som vi i tillitskulturen för den individen har ju haft det så svårt. Det är synd om denne.....alltid! Å att den haft det svårt tror vi blint på för vi är en tillitskultur. Att utifrån kommande kulturer o individers uppsåt skulle vara att utnyttja oss maximalt föresvävar oss inte för vi tror gott om våra medmänniskor. Vi känner tillit till allas påståenden. Å skulle man utnyttja oss är det inte den utifrån kommandes fel..... För det är ju synd om vederbörande. Hen är ett offer.....alltid!

Inte så svårt att förstå egentligen. Tillit, trygghet, välfärd, sociala skyddsnät, homogent konsensussamhälle under årtionden etc skapar en naiv och tillitsfull syn på omvärlden. Man tror, som sagt, gott om sina medmänniskor. Man vill hjälpa alla som det ju är sååå synd om. Man vill visa hur fin och förstående man är. Man vill dela med sig av sin rikedom för man tror gott om andra. Man är alltså eg. en självgod pösmunk som tror sig vara lite bättre än alla andra.

DET ÄR EN LIVSFARLIG, EGOCETRISKT NAIV OCH TOTALT SJÄLVDESTRUKTIV SYN PÅ OMVÄRLDEN......

Missförstå mig inte. Det är en beundransvärd, eftersträvansvärd och fin inställning till stor del. Men den är farlig!

Åsså - Lite infällt personligt mitt i allt....

Jag o min syster har inte denna tillit till världen. Vår tillit och trygghet krossades 1974 när vår far mördades av en ung inbrottstjuv. Jag tror det är därför vi så ofta känner oss o-svenska i vår reaktion till senaste årens exceptionellt höga nivå av våld i samhället. För oss är det inte förvånande eller chockartat att det skjuts. För oss är det chockartat att så få ens reagerar? Det är horribellt att "våra" politiker håller käft och manifest tjafsar om rasism alltjämt.

Tillbaka till ämnet i sig....

Sverige har nämligen, i mycket stor skala, importerat klankulturer. Å skillnaden mellan klan- & tillitsstrukturer är en så stor skillnad som en skillnad överhuvudtaget kan bli. Dom är bokstavligen så långt ifrån varandra det går att komma (i alla förklaringsmodeller över samhällen som finns). Varandras totala motpoler i ALLT kan man säga. Det känns som att någon (galen vetenskapsman) satt sig ner och verkligen bemödat sig med att analysera och leta fram två totalt olika samhällsstrukturer. Å sen i ngt vansinnigt experiment totat ihop dessa kulturer här i Sverige bara för att se vad som händer.....typ.

Jag ids inte beskriva alla olikheter (mellan dessa kulturer) för det skulle ta för stor plats men jag avser sammanfatta o belysa en del.
Så här kommer en mkt förenklad förklaring på vad tillitskultur och klankultur de facto är för nått i stora drag.
--------------------------------------------------------------------------------

TILLITSKULTUR:

- Likhet inför lagen. Påföljd efter bevisad skuld (brott) döms ut av oberoende domstol.
- Belöning efter motprestation = Lön efter utfört arbete.
- Gemensamt upparbetad välfärd som skyddar samhällets medborgare vid sjukdom, dödsfall, arbetslöshet mm. Solidarisk tänk skapar ett göra rätt för sig tänk. Man tar del av välfärden man varit med och byggt upp genom skatteinbetalning mm.
- Detta konsensussamhälle är extremt myndighetsstyrt. Tilliten i svenska samhället bygger också på en maxistiskt/socialistiskt solidaritetideologi som färgat det mesta inkl massmedia och företagsklimat.
- Istället för straff finns ett tänk om vård. Det heter t.o.m kriminalVÅRD och Rättspsykiatrisk vård.
- Våldskapitalet är mycket lågt hos befolkningen i en tillitskultur. Man hanterar konflikt med diplomati och samtal - En feministisk syn på våld och konflikt skulle man kunna säga. Våld är barbariskt och ett bevis på låg intelligens i ett tillits- & extremt sekulariserat samhälle.
- Jämställdhet är fundamentet i ett tillitssamhälle. Även allas lika rätt till ett eget valt liv. Det är förvisso en utopi nen fungerar hyfsat. Himofobi/hatbrott, rasism, religionsförtryck mm är ständigt "heta potatisar" men friheten är förhållandevis stor iaf.
- Utbildning anses överlag närmast som ett måste för att ens få chansen att ingå i samhället. Såpass mycket att det blir selektivt på ett ofta ineffektivt sätt (för att hitta alla olika talanger). Det blir i mångt o mycket ett konformt akademiskt o politiskt system där de flesta delar samma åsikt (i olika grupper).
- Tillitssamhället är mycket sårbart för att utnyttjas av andra kulturer. Just det faktum att man tror det bästa om de flesta skapar denna sårbarhet.
- Släkt, familj och vänner blir inte alls lika viktiga som det egna jaget. Sverige har således flest singelhushåll i världen. Egen utveckling, egen karriär, självförverkligande och även otaliga böcker och pjäser om det toxiska med familj/släkt (Lars Norén, Ingemar Bergman, Strindberg, Selma Lagerlöf...mfl) blir norm.
- Egen kultur och historia föringas och blir mindre viktig än andras (mkt mindre "spännande"). 
- Jante blir religion och hålla tyst är att föredra framför dialog och ärlighet. Man vill inte skapa konflikt för konflikt är nära släkting med våld och våldskapitalet är närmast obefintligt hos tillitskulturens befolkning. T.o.m när ens egna barn misshandlas och förnedringsrånas tonar man ner och vill inte vara till besvär. Allt utifrån en kultur som bygger på att alla människor är i grunden goda + en inlärd tillit att samhällets skyddsnät räddar en. Detta skapar enorm rädsla för nya ovana situationer (t.ex skjutningar och extremt våld). Man är hellre ett lamm i en stor anonym skock (ej familjärt) än en varg i en hierarkisk o nära vargfamilj s.a.s.

****************************************************

KLANKULTUR:

- Klankulturen är en strukturellt mycket, mycket gammal företeelse. Mest troligt har den sina rötter i en tid då vi bodde i grottor. Vissa hävdar att den är 6-700 år gammal men personligen tror jag den är lika gammal som "Hominider".
- Familjen o släkten är navet i denna kultur. Allt annat är sekundärt. Familj, "heder" och hierarkin inom klanen kommer ALLTID först. Hur detta upprätthålls och hur man styr klanen/familjen är också strikt reglerat. Dessa interna regler bryts, inte sällan, med livet som insats (hederstänk).
- Samhällets lagar o regler är också underordnat klanens regler. Försvara (heder o rykte) och berika (ekonomiskt, materiellt och trygghetsmässigt) klanen är avsevärt viktigare än att följa samhällets lagar/regler.
- Våldskapitalet inom en klan (klan i denna beskrivning relaterar till MENA-områdets definition av begreppet) är mycket stort. En man inom klanen förutsätts vara beredd att försvara klanen/familjens heder till varje pris. Våld i samband med detta försvarande är en outtalad självklarhet. Macho och fysiskt stark = En riktig man. Tillitssvenske mannen är svag o vek.
- Klanen är utåt sett ett patriarkat men inom klanen har kvinnor en egen strikt hierarki med tydliga regler. Äldre kvinnor har också utifrån ålder och erfarenhet mkt större påverkanskraft gällande klanens beslut än vad människor utanför dessa kulturer vet o förstår.
- Den svenska tillitskulturen tror många ggr att brist på engagemang i barnens skolgång (går ej på föräldramöten el. utvecklingssamtal etc) är ett tecken på att föräldrarna inte bryr sig om sina barns framtid. Inget kunde vara mer fel. Här måste man förstå att skolan representerar ett samhälle som är underordnat klanen. Klanen har en tydlig plan för barnens framtid. Kvinnor skall primärt gifta sig och garantera klanens återväxt (föda barn). Men även karriärer inom yrken som kan gagna klanen uppmuntras för kvinnorna vissa ggr (myndigheter, vård, finans, juridik mm). Det beror på hur flexibel klanen är gällande traditioner, könsroller och heder mm.
- Männen försvarar klanens heder, tar viktiga beslut och berikar familjen ekonomisk. I Sverige är dock arbetsmarknaden extremt elitistisk. Det är mkt svårt att få välbetalda högstatusjobb utan omfattande studier. Eller "svårt" är fel ord. Det är omöjligt! Å eftersom föräldrar o syskon inom klanen oftast misslyckats i skolan (eller inte ens har ngn utb.) då det sällan finns akademiska traditioner i dessa klaner, råder språkförbistring o man bor i utsatta områden med mkt stök i skolorna (som närmast omöjliggör bra betyg mm) kommer inkomsten inte sällan från kriminella aktiviteter. Det finns heller inte samma skuldbeläggande runt kriminalitet i vissa klankulturer som i t ex. en tillitskultur som den svenska. Berika klan/familj är åtskilligt mkt viktigare än att känna skam inför att vara kriminell. Faktum är att det finns sällan eller aldrig dylik skam. Kriminalitet ger ofta status i orten. Man är en hård man = respekt. Man har fina kläder o bilar = respekt. Man berikar klanen = ger respekt och är hedersfyllt.
- Man försvarar sin klan med medel som kan tyckas obegripliga för ett myndighetsstyrt tillitssamhälle som det svenska. Tända eld på bilar för att sen kasta sten på brandmän ter sig obegripligt korkat för svensken men det finns en agenda med detta beteende. Man kan genom stenkastning på statens drängar (blåljuspersonal) visa sitt förakt för samhället o man får samtidigt ut försäkringspengar för sin uppbrända bil då uppsåt och gärningsmän aldrig bevisas el. grips. Det blir en win win. Man får visa sitt förakt samtidigt som man berikas av det lättlurade samhället.
- Samma fenomen gäller förnedringsrån. Svensken fattar inte varför man både rånar och förnedrar sitt offer (ex. urinerar på eller tvingar rånoffret kyssa ens fötter)? Det är en markering. Man visar sin Alfa-status: "Jag är vargen du är lammet"...... Det bottnar i klankulturers "den starke vinner o leder" (följer aldrig). Aldrig vara offret, alltid vara mest macho, alltid upprätthålla heder och styrka. Ett folk som det är lättare att bete sig på detta machosätt emot (utan motreaktion/våld) än det svenska tillitsfolket går nog inte att hitta. Svensken låter sig i stort sett alltid kuvas utan strid. Svensken har mkt litet våldskapital och för mkt att förlora (personligen) för att våga göra nått. Det vet klanfolket.
- Klanfolket vet också att dom alltid kommer ha en smärre armé av goda tillitssvenskar som försvarar dom oavsett hur dom beter sig. För dessa svenskar anser att klanfolket är offren...alltid. Det beror på tillitskulturens natur som jag skrev om ovan.
- Det är vanligt att man i Sverige kopplar samman islam och klankultur. Det är fel. Klanen är viktigare än religionen. Även om många klaner ifrån MENA-området är muslimer så är det inte islam som driver klankulturen. Det är heder, traditioner och släktband som är kitet s.a.s.
- Klanen har också alltid egen rättsskipning. Samhället kan döma ut straff för kriminella handlingar gentemot en klanmedlem men det eg. straffet skapas i klanernas egna "domstolar" och äldreråd mm.

***

Denna "clash" av vitt skilda kulturer, mina vänner och läsare, gör att Svea Rikes framtid blir minst sagt spännande. Så länge den nuvarande politiska oviljan att se verkligheten får råda kommer klanernas egna rättsskipning och försvarande av heder och inkomstkällor i form av skjutningar, sprängningar, mord, hot mot tjänstemän, stenkastning, bilbränder, förnedringsrån mm bara eskalera. 

Mångkultur finns egentligen inte som ett verkligt samhällsskick. Mång-etnicitet med en dominerande kultur finns däremot på många platser. Frågan är vilken kultur som kommer dominera i ett framtida Sverige: Klankulturen eller tillitskulturen?

Stay safe 💙❤️💙











Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Narcissisten..

Är döden slutet?

INSIKTER....